tirsdag 15. september 2009

Australsk søndagsmiddag og norsk rømmegrøt


På søndag var vi invitert til vår første forektige australske søndagsmiddag hos en venninne Kelly Dyball. På menyen stod lambroast med rotgrønnsaker til. Søndagsmiddagen her minner mye om den norske, men i Australia foregår den så seint som etter 8.00 om kvelden.

Hvordan vi møtte Kelly er en vi ganske interessant historie som viser hvor gjestfrie mange australiere er. Da vi var i Praha i fjor sommer deltok vi på en gratis guidet tur i byen og på turen møtte vi mange australske backpakkere. Vi kom i snakk med Natalie og Anthony som skulle til Bergen og Danmark på utveksling fra Melbourne, og siden vi hadde tenkt å reise til Australia inviterte vi dem til å ha lunsj med oss etterpå. Vi har seinere holdt kontakt med paret over facebook, og det var de som satte oss i kontakt med Kelly. Kelly er også fra Melbourne, men har flyttet til Perth. Natalie og Anthony er altså så snille at de har lånt oss sin egen venn i Perth, etter kun en lunsj i Praha. På søndag var andre gang vi møtte Kelly og hennes eks-kjæreste Brett, skotten Michael som Kelly bor med og hennes venninne Heidi. Gjengen er en del av en livredningsklubb for surfere som hver sommer jobber frivillig på stranden i Cotteslow som "Baywatch" patrulje.

Australsk søndagsmiddag er godt, men lengselen etter norsk blir aldri større enn i utlandet. Jeg har aldri laget rømmegrøt fra annet enn pose i hele mitt og trodde nesten ikke det var mulig fordi jeg aldri har vært vitne til at noen har laget rømmegrøt fra bunnen. Det ble en store aha-opplevelse for meg for det er jo verken vanskelig eller tidkrevende, og smaken var selvsagt bedre enn posegrøten. Servert med rosiner, kanel og spekemat vil jeg skryte på meg at det var Perths beste rømmegrøt.

For de som ikke har laget rømmegrøt fra bunden av før anbefales det på det varmeste.

3 dl lettrømme (Tine)
1 dl hvetemel
2 dl lettmelk
1 dl kulturmelk, skummet
1 ts salt
Tilbehør
2 ts sukker
2 ts kanel

1. Ha rømmen i en kjele og kok opp.
2. Sikt i hvetemelet, og rør godt.
3. Ha i lettmelk og skummet kulturmelk. La det småkoke i ca. 5 min. på svak varme under omrøring. Smak til med salt.
Server rømmegrøt med sukker, kanel og et glass sukkerfri rød saft. Smaker godt ved siden av spekemat og flatbrød.

5 kommentarer:

  1. Først må jeg si at dere ser utrolig godt ut på bildet. Dere ser ut til å stortrives begge to. Det må være veldig berikende å ha, og holde kontakten med så mange internasjonale venner.
    Er det mulig å få tak i seterrømme der nede? Jeg trodde det var en typisk norsk ting.Er det kanskje Ikea som redder dere her også?

    SvarSlett
  2. Akkurat det lurte jeg også på. Ikke at jeg hadde tenkt å lage rømmegrøt, men syntes det var utrolig at det fantes rømme så langt hjemmefra ..... Ellers ser det ut som om dere stortrives i Australia. Kjekt å følge dere på bloggen ;-)

    SvarSlett
  3. Her har de lett rømme og sikkert tung rømme som minner om seterrømme også, vi brukte lett rømme. Det vi ikke har funnet er surmelk så det ble bare grøt med søt melk..

    SvarSlett
  4. Og ja de har rømmen i vanlige butikker, ikke på IKEA. Vi var på Ikea sist onsdag og kjøpte vi både sild, pepperkaker, kaviar og masse syltetøy. Synd vi ikke har plass i fryseren til et kilo svenske kjøttboller også.

    SvarSlett
  5. Kjenner meg litt igjen der - selv om jeg alltid kjøper saft, gravlaks og sennepsaus til gravlaksen. Ja, må jo ikke glemme å si at jeg også alltid hamstrer servietter .......

    SvarSlett